Colomba – az olasz húsvéti kalács

2013 március 29. | Szerző:

Olaszországban a legelterjedtebb, gyakorlatilag kihagyhatatlan húsvéti édesség a Colomba (ejtsd: kolombá), melynek jelentése galamb. A nevéhez hűen galamb alakú, leginkább kalácstésztára emlékeztető sütemény eredetileg Lombardiából származik, de mára már az egész országban elterjedt és többféle változatban létezik. A tésztájába szárított gyümölcsöket, legfőképpen narancsdarabokat kevernek, a tetejére pedig általában mandulareszelék kerül. A galamb alak a békét jelképezi, ugyanúgy, ahogy mifelénk a tojás az új életet is szimbolizálja. Nagyon finom fajtákat lehet kapni belőle, például a Melagatti cég prémium választékából is, a kísérletező kedvűek azonban otthon is elkészíthetik. (tovább…)

Melegatti – az igazi Pandoro

2012 november 30. | Szerző:

Kevesen tudják, hogy a leginkább a mi kuglófunkhoz hasonló világhírű Veronai Pandoro nem a tradicionális sütemények közé tartozik, mint például a nem kevésbé híres Panettone, hanem egy cukrászmester zseniális ötlete alapján született meg és a létrejötte sem holmi városi legenda, hanem napra pontosan dokumentált valóság. Domenico Melegatti, a Melegatti cég alapítója 1894. október 14-én jegyeztette be Pandoro névre keresztelt süteményét az Olasz Királyi Kereskedelmi, Ipari és Mezőgazdasági Minisztériumban, melytől igazolást is kapott a Pandoro ipari tulajdonjogára.

(tovább…)

Amore Italia

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Legutóbbi hozzászólások

Nézettség

  • Blog nézettsége: 33441

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!