Melegatti – az igazi Pandoro
2012 november 30. | Szerző: NV
Kevesen tudják, hogy a leginkább a mi kuglófunkhoz hasonló világhírű Veronai Pandoro nem a tradicionális sütemények közé tartozik, mint például a nem kevésbé híres Panettone, hanem egy cukrászmester zseniális ötlete alapján született meg és a létrejötte sem holmi városi legenda, hanem napra pontosan dokumentált valóság. Domenico Melegatti, a Melegatti cég alapítója 1894. október 14-én jegyeztette be Pandoro névre keresztelt süteményét az Olasz Királyi Kereskedelmi, Ipari és Mezőgazdasági Minisztériumban, melytől igazolást is kapott a Pandoro ipari tulajdonjogára.
Colomba – az olasz húsvéti kalács
2013 március 29. | Szerző: NV
Olaszországban a legelterjedtebb, gyakorlatilag kihagyhatatlan húsvéti édesség a Colomba (ejtsd: kolombá), melynek jelentése galamb. A nevéhez hűen galamb alakú, leginkább kalácstésztára emlékeztető sütemény eredetileg Lombardiából származik, de mára már az egész országban elterjedt és többféle változatban létezik. A tésztájába szárított gyümölcsöket, legfőképpen narancsdarabokat kevernek, a tetejére pedig általában mandulareszelék kerül. A galamb alak a békét jelképezi, ugyanúgy, ahogy mifelénk a tojás az új életet is szimbolizálja. Nagyon finom fajtákat lehet kapni belőle, például a Melagatti cég prémium választékából is, a kísérletező kedvűek azonban otthon is elkészíthetik. (tovább…)
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: