Bruschetta – az olaszok meleg szendvicse
2016 augusztus 11. | Szerző: NV |
Amíg a büfékben nálunk a (jó nagy) sonkás és gombás meleg szendvics a favorit, addig az olasz bárokban és kávézókban ezt a szerepet az éttermekben is közkedvelt előétel, valamint a toszkán konyha egyszerű és nagyszerű mivoltának talán legfontosabb jelképe, a Bruschetta tölti be.
A miénknél kétségkívül egészségesebb és kevésbé hizlaló Bruschetta alapja az olasz konyha egyik szentháromsága, vagyis az olívaolaj, a paradicsom és a fokhagyma. Az elkészítése nagyon egyszerű, gasztro anti-talentumokat sem fog zavarba hozni, a „fáradozás” jutalma viszont egy vérbeli olasz előétel lesz.
A Bruschetta (ejtsd: bruszketta) alapjaként a kenyérszeleteket, melyek ízléstől függően fehértől a barnáig bármilyenek lehetnek, (természetesen a finom házikenyér sokkal megfelelőbb, mint az íztelen, morzsalékolódó szupermarket kenyér), grillen, sütőben vagy kenyérpirítóban megpirítjuk, és még azon melegében megkenjük fokhagymával és olívaolajjal (természetesen extra szűzzel). (Kényelmesebbek kenjék be fokhagymás olívaolajjal, így egy lépést megspórolhatnak, bár az íze így nem lesz olyan intenzív.)
A bruschetta klasszikus és legegyszerűbb, de nagyon ízletes változata a bruschetta alla’ pomodoro, vagyis a paradicsomos bruschetta, melyen mindössze apróra kockázott paradicsom és bazsalikom (lehetőleg nem szárított, hanem „zöld”) van. Természetesen akkor a legfinomabb, ha a hozzávalók megfelelőek, és sikerül mélyvörös, zamatos paradicsomra szert tennünk, mert a halványpiros, vízízű fajtával nem lesz egy nagy élmény.
A bruschetta változatoknak persze se szeri, se száma, elkészítésének pedig csak a fantázia és az egyéni ízlésvilág szabhat határt. A legismertebbek közé a paradicsomos-mozzarellás, pestós, gombás és csirkemájas-gombás variációk tartoznak, de a mediterrán konyhák találkozásaként mi például paradicsomos-feta sajtosat is szoktunk készíteni, melyet néha még mozzarellával is gazdagítunk.
Olasz csokoládék, kávék, sütemények és divat termékek üzlete: www.amorecaffe.hu
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: