Az olasz kávézás alapszabályai

2016 június 15. | Szerző: | Nyomtatás

Aki járt már Olaszországban, az tapasztalta, hogy sok máshoz hasonlóan a kávézásnak is megvannak a maga „szabályai”, amelyeknek „betartását” természetesen nem követelik meg szigorúan, de azért általában furcsán néznek ránk, ha megszegjük őket, egyértelműen elárulva, hogy bizony „stranierik” azaz idegenek vagyunk.

Manaresi-8

Tejjel csakis délelőtt isszák a kávét

Se szeri, se száma a különféle tejjel készült kávévariációknak, mint például a Cappuccino, a Caffé Latte vagy a Latte Macchiato, azonban az olaszok szigorúan csak délelőtt és mindig étkezés előtt isszák őket. Az ebéd után kérek egy cappuccinót így ismeretlen dolog náluk. Ha kérjük, persze megkapjuk, de biztosan furcsán néznek majd ránk.

Csak semmi bonyolítás

Néhány nagyvárost leszámítva nem hódítanak a különféle ízesített kávék, amelyek ugyan divatosak, de nem autentikusak.

Espresso = Caffé

A presszó kávét olaszul espressónak hívják, csak ezt a nevet az olaszok nem igazán használják, mert ez maga a kávé, vagyis a caffé. Ha ilyet szeretnénk, egyszerűen csak kérjünk egy kávét

A dupla fogalmát nem mindenhol ismerik

Az egy csészébe lefőzött kettő espresso, azaz a dupla kávé nem mindenhol ismert Olaszországban, ezért ha ilyet kérünk, nem biztos, hogy értik, mit szeretnénk. Ők sok kávét isznak, de kis adagokban, így ha duplázni akarnak, inkább isznak kettőt egymás után.

Nem kell megszeppenni

Az olaszok nyíltak, hangosak és tolakodnak, ezért nyugodtan kérjünk jó hangosan kávét, ha a barista például éppen háttal áll nekünk, biztosan nem fog megsértődni

Állva az igazi

Kávézáskor az olaszok általában csak akkor ülnek le, ha éppen beszélgetni is akarnak valamiről. Ha mindössze egy kávét szeretnének inni, azt állva teszik és egy hajtásra. Sok bárban emiatt a kávé olcsóbb is állva, mint ülve. (al bar, al tavola, azaz a pultnál vagy az asztalnál)

Van, aki forrón szereti

A kávét pont olyan melegen illik felszolgálni, hogy egyből le lehessen hajtani, a nélkül, hogy az ember elégetné a torkát vele. Persze olyan is van, aki forrón szereti, ilyenkor Caffè Bollentét érdemes kérni.

Vannak különlegességek is

A klasszikus, mindenki által ismert kávéváltozatokon túl rengeteg különböző izgalmas variáció létezik még. Ott van például a Caffè Corretto, azaz a „feljavított kávé”, amibe kis brandy vagy grappa kerül, a Caffè Freddo, vagyis a jeges kávé, és az íz vagy egyéb variációk száma szinte végtelen.

Prémium olasz kávék és más finomságok: Amore Caffé

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Amore Italia

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Legutóbbi hozzászólások

Nézettség

  • Blog nézettsége: 33441

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!